Linus elfutna...

Kezdő, Linuxot használó lelki társaim! A célom, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat, tippekkel, illetve segítséggel szolgáljak Nektek a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Friss topikok

A Wine-ról általában és az Office2007 telepítése és működésre bírása

2014.02.19. 16:00 | Spyracs | Szólj hozzá!

Szerény véleményem szerint az egyetlen hátulütője a Linux használatának a Microsoft Office hiánya. Gamerek a friss játékok nagy részét is elsirathatják. Egy áthidaló megoldás a Wine nevű Windows-környezet emulátor használata.

FONTOS

A Wine jelenleg csak a 32 bites (=x86 =x86_32 =i386) emulálást támogatja. Mit jelent ez? Azt, hogy a feltelepítendő programunknak 32 bites verziójúnak kell lennie és maga a Wine is 32 bites architektúrára van egyelőre stabilan kiadva (persze a 64 bites rendszer tudja futtatni a 32 bites Wine-t!)

Mi az a Wine?

Maga a program egy "réteget" hoz létre a futtatandó Windows alkalmazás és a Linux között, ezáltal a Windowsnak kiküldött kérések nagyjából "lefordítódnak" a Linux-Unix-os POSIX kérésekké, a legfurcsább, mármár pszichedelikus bugokat és jelenségeket produkálva.

Az, hogy egy általunk kívánt program vagy alkalmazás hogy fut Wine-nal, nagyjából csekkolhatjuk a Wine weboldalán, az AppDataBase-ben, ahol beírhatjuk keresőbe, vagy kiböngészhetjük egy listából (Ctrl-F használata javasolt) az óhajtott appot: http://appdb.winehq.org/

Öt szinten értékelik egy app futását. Lehet:

  • Garbage: szemét: nem települ vagy települ, de nem fut
  • Bronze
  • Silver
  • Gold
  • Platinum

Az MSOffice2007 és 2003 egész problémamentesen futtatható (legalábbis a Word-Excel-Powerpoint). Néhány régebbi játékot kipróbáltam rajta, azok a (némelyek számára) jól ismert Windows-bugot produkálták, amikoris turbó sebességgel pörgött a játék az új fajta processzor (? vagy GPU?) miatt.

Érdemes megfigyelni, hogy a top10 listájukon olyasmik szerepelnek, mint a World of Warcraft kliens, Starcraft 1 és 2, Elder Scrolls IV: Oblivion, The Sims 3. Ezeket valószínűleg megpróbálom felkonfigurálni én is Wine-ra és leírom Nektek hogyan kell működésre bírni őket, de egyelőre csak az MSOffice-ra koncentrálunk.

A Wine telepítése

Jóesetben a Wine megtalálható a disztrónk repójában. Abból indulok ki, hogy Debian alapú disztrót (Ubuntut, Linux Mintet vagy erre épülőket) használtok. Ebben az esetben szerecsések vagyunk, mert bent van az APT repójában. Ha 64 bites (=x64 =x86_64 =amd64) rendszeretek van, engedélyeznetek kell a repóban a hozzáférést a 32 bites repókat.

A 32 bites repók engedélyezése dpkg-ben:

sudo dpkg --add-architecture i386

Utána nem árt egy "sudo apt-get update", hogy az APT letöltse az újonnan bevett csomagok listáját.

MEGJEGYZÉS: ezután az apt-get update kb kétszer annyi ideig fog tartani, mint általában. Az i386-ot addig nem távolíthatjátok el a dpkg-ből, amíg van feltelepítve a rendszeretekre i386 architektúrájú csomag.

Az összes feltelepített csomag kilistázása és szűrés az i386 architektúrájú csomagokra:

dpkg -l | grep i386

Az i386 architektúra eltávolítása a dpkg-ből:

sudo dpkg --remove-architecture i386

Mostmár tényleg a Wine telepítése:

sudo apt-get update
sudo apt-get install wine

Microsoft Office 2007 telepítése

Az MSOffice-t nagyjából háromféle formában szerezhetjük meg:

  • CD/DVD formátumban
  • ISO lemezképformátumban
  • Egy mappa egy telepítővel

Az első esetben egyszerűen behelyezzük a lemezt a lejátszóba. Az automatikusan felismeri majd a Linux és megkérdezi, hogy akarjuk-e csatolni vagy meg akarjuk-e nyitni a fájlkezelővel. Mindent akarunk. Ha mégsem kérdezné meg, akkor nyissunk egy fájlkezelőt és mountoljuk/nyissuk meg rákattintással :D Ezután egyszerűen indítsuk el a telepítő setup.exe fájlt. A Wine lekezeli szépen és feltelepíthetjük a programot a Wine-ba értelemszerűen. Telepítés után még nem lesz tökéletes, a további teendőket a "Microsoft Office 2007 működésre bírása" fejezetben találjátok.

A második esetben az ISO fájl mountolnunk kell egy tetszőleges mappába. Hozzunk létre egy mappát a /home/<júzerném> mappában mondjuk /temp néven fájlkezelővel vagy terminálba:

mkdir ~/temp

a hullámot standard magyar billentyűzetkiosztáson az AltGr-1 billentyűkombóval hozhatjátok elő. Ő a /home/<júzerném> mappát képviseli. Ezután mountoljuk bele az ISO fájlt. Kell az ISO elérési útja. Felteszem, hogy a /home/<júzerném>/Downloads könyvtárban van:

sudo mount -o loop ~/Downloads/<iso fájl neve>.iso ~/temp

Ezután fájlkezelővel lépjünk be a temp könyvtárba! Kell hogy legyen egy setup.exe fájl, ezt egyszerűen indítsuk el! Telepítés után még nem lesz tökéletes, a további teendőket a "Microsoft Office 2007 működésre bírása" fejezetben találjátok.

A harmadik esetben egyszerűen lépjünk be a könyvtárba és indítsuk el a setup.exe fájlt! Telepítsük az MSOffice-t! Telepítés után még nem lesz tökéletes, a további teendőket a "Microsoft Office 2007 működésre bírása" fejezetben találjátok.

Microsoft Office 2007 működésre bírása

A telepítés után, ha elindítjuk mondjuk a Word-öt, mindenféle hibaüzeneteket kaphatunk az arcunkba. Az Excel és a Powerpoint egyenesen el sem indul. Ennek orvoslására keressük elő az alkalmazásindítóból (=Linuxos start menü) az Alkalmazások > Rendszer > Wine configuration bejegyzést és indítsuk el!

Ott kattintsunk a "Függvénykönyvtárak" fülre. Ott az "Új felülbírálás könyvtárhoz" legördülőből válasszuk ki a "riched20" bejegyzést, majd katt a "Hozzáadás" gombra. Az újonnan megjelenő bejegyzést jelöljük ki, majd katt a "Szerkesztés" gombra. Ott a rádiógombot állítsuk át "Natív (Windows)" értékre.

Ennyi volt :D Ugye hogy nem bonyolult, csak egy kis utánajárás kell hozzá :D Ha minden igaz, most menni fog rendesen a Word, Excel, Powerpoint.

Pápá

Ennek ellenére követlenül nem szerkesztenék dokumentumot a helyetekben ezekkel a helyettesítő office-okkal, mert például bizonyos betűtípusok nem működnek jól, illetve kódolási problémák is lehetnek. Megjelenítésre, kisebb módosításokra kiváló, de egy normálisan működő office-hoz inkább virtuális gépet hoznék létre. De erről majd később!

A legközelebbi viszontlátásig:
Üdv: Spyracs

 

Címkék: Linux Windows Ubuntu Word Excel Microsoft Office Debian Linux Mint Wine Powerpoint MSOffice MSOffice2007

A bejegyzés trackback címe:

https://linuselfutna.blog.hu/api/trackback/id/tr775822498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása