Linus elfutna...

Kezdő, Linuxot használó lelki társaim! A célom, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat, tippekkel, illetve segítséggel szolgáljak Nektek a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Friss topikok

"Milyen Linuxot használjak?" "Milyet, ha régi gépem van?"

2015.02.12. 05:34 | ZöldPard0n | 1 komment

  Ezek a kérdések rengetegszer elhangzanak, gondoltam hát, hogy most globálisan válaszolom meg. Lejjebb szó esik majd a böngészőkről is.

 

  Kezdjük talán azzal, hogy milyen Linuxok és asztali környezetek állnak rendelkezésünkre. Alapvetően két főbb disztribúcióra épül az összes: Debian és Red Hat. (Természeten több egyedi, ezektől független disztró létezik, de e kettő lesz ami most ebben a bejegyzésben említésre kerül).

  A Debian egy rettentően stabil rendszer, melyet a Föld minden részéről fejlesztenek bejövő profit nélkül. Erre rengeteg másik rendszer épül, köztük az igen népszerű Ubuntu, vagy Mint is. Ezek mind .deb kiterjesztésű csomagokat kezelnek, tehát ami elérhető az egyik rendszeren, az a másikon is. Sajnos a legtöbb esetben annyi különbség van csak két disztribúció között, hogy mások az előre telepített programok, meg a hátterek. Például Kubuntu és Linux Mint KDE verzió között annyi különbséget véltem felfedezni, hogy a Mintre több (számomra) fölösleges alkalmazás volt előre telepítve, meg több gyári hátteret tartalmazott. Működésre ugyanaz, mivel mindkettő Ubuntu alapú disztribúció KDE asztali környezettel, mégis két külön disztrónak kell tekinteni őket. Itt ugye már felmerülhet bennünk, hogy szó lehet némi profitorientációról.
  A másik ág ugye a Red Hat alapú, ami már azért egészen más mint az előbbiek. Más parancsokra "hallgat" a terminál - konzol (konsole) ha úgy tetszik) -, más csomagokat kezel. Itt .rpm (red-hat package manager) fájlok vannak. Ez a rendszer a Debiannal ellentétben nem ingyenes - bár ingyen kipróbálható. Sokkal népszerűbb rpm alapú rendszerek az openSuse, a Fedora, vagy a CentOS.

  Na de rátérek végre az asztali környezetre (desktop environment - DE) is. Bármelyik Linux disztróról is legyen szó, mindegyikre elérhető szinte az összes létező DE. Hogy melyikre essen a választásunk, az legyen függvénye annak, hogy melyik tetszik a legjobban, illetve milyen erős gépen akarjuk használni azt.
KDE: A legnagyobb erőforrás igényű, ugyanakkor a legszebb felület is szerintem. Nagyon egyedien testre szabható, látványos vizuális effektekkel felszerelt.
Mate: Gnome 2-ből kiforrott felület, mely személyes kedvencem. Alacsony erőforrásigénye mellett, legalább annyira szépen testre szabható, mint az előbb említett KDE.
Xfce a következő amit megemlítek. Legtöbben talán ezt a DE-t szeretik leginkább. Szép, egyszerű, gyengébb gépeken is szépen elfut, egészen jól formálgatható.
Lxde: nagyon egyszerű, nagyon minimális gépigényű. Azoknak javasolnám elsősorban, akiknek öreg gépük van amit már nem szeretnének, nem érné meg, vagy már nincs értelme bővíteni, viszont netezésre még tökéletes lenne, és egy kellemes grafikus környezetre vágynak még mellé.
IceWM / WMaker / Openbox / Fluxbox: Rettentően egyszerű ablakkezelők, melyeknek teljesen elhanyagolható a gépigényük (~52-90MB ram). Szerintem csodálatos, hogy léteznek, azt gondolom, hogy meg lehet szokni a használatukat, még ha nem túl szokványos is. Itt tényleg csak az a lényeg, hogy a legősibb számítógépet se legyen szükséges csak karakteres környezetben futtatni, hanem kapunk egy nagyon minimális grafikusat. Vannak disztribúciók amik alapértelmezetten ilyen DE-vel vannak felszerelve némi hozzáadott extrákkal, de mint fentebb említettem bármelyik disztróra elérhetők, mindössze néhány megabájtot igényelnek, így semmit nem veszítünk ha kipróbáljuk őket.
[Még sok fajta DE létezik, de ezeket én nem tartom olyan érdekesnek, hogy megemlítésen kívül több szót is ejtsek róluk. Unity - ez volna az Ubuntu alapértelmezett felülete -, Gnome - a klasszikus változata volt régen az Ubuntu gyári felülete, régisége ellenére még ma is sok rendszer használja alapértelmezettként -, Gnome shell - Gnome 3-as változata, én személy szerint csak tábla gépekre ajánlanám, de pl. a magyar fejlesztésű UHU-nak ez az alap DE-je -, Cinnamon - a népszerű Linux Mint egyik elérhető verziójának alapértelmezettje -, Enlightenment - maga a borzalom (számomra), de nem írom le, mert valakinek bejön gondolom.]
Amennyiben több DE is van telepítve rendszerünkre, akkor kedvünkre váltogathatjuk őket. Mindössze ki kell csak jelentkeznünk az adott munkamenetből, és a bejelentkezési képernyőn kiválasztani a másikat amit használni szeretnénk.

Az sem mindegy ám, hogy milyen böngészőt használunk ha fontos számunkra az erőforrással való gazdálkodás. Korszerű gépeken (több magos processzor, 4GB vagy több ram) teljesen mindegy persze, de gyengébb képeken ez is fontos szempont még amellett, hogy milyen DE-t használunk. Legtöbbet a sokak által szeretett Chrome böngésző fogyaszt, ezt követi nagyon picivel lemaradva csak az Opera. A Firefoxnak van a legalacsonyabb fogyasztása az ismertebb böngészők közül. Vannak még alternatív, jelentősebb egyszerűbb böngészők is, mint a Midori mondjuk. Erre még elérhető némi bővítmény is, de jelentősen kevesebb, mint a Firefoxra, viszont fogyasztása nem olyan sokkal kisebb, hogy feltétlenül azt ajánljam. Itt mindenki maga döntse el szerintem, hogy mennyire nagyon szeretne spórolni.
Léteznek még karakteres böngészők is, mint pl. a w3m. Ezt terminálból tudjuk futtatni miután telepítettük. (Nagyon érdekesen néz ki mondjuk a közkedvelt közösségi oldal ilyen egyszerűen megjelenítve :) )

 

Első találkozás a Linuxal

Sokan félnek a Linuxtól, félnek a változástól, hogy majd a jól megszokott windowsukról nehéz lesz átszokni egy teljesen ismeretlen rendszerre. Nem kell félni, még sokkal barátságosabb, meg egyszerűbb is ha arra vágyunk.
Kezdőknek az Ubuntu variánsait szokták ajánlani, ezt én sem tenném másképp. Végtelenül egyszerű a telepítése, használata meg úgyszintén. Később érdemes lehet áttérni a Debian-ra (picit bonyolultabb csak), de persze nem létfontosság, csak nem véletlenül ez mindennek az alapja. :)
Annyit fűznék még hozzá ehhez, hogy bár léteznek windowsra hasonlítani vágyó disztribúciók (Zorin, Q4os..), de nagyon értelmüket nem látom, mert bár kinézetre észrevehetünk bennünk némi hasonlóságot, azonban belül azok is Linuxok. Aki windowst akar használni, az használjon windowst, aki Linuxot, az meg ne arra hajazzon, hogy hasonlítson a windowra. Ezek a rendszerek tényleg olyan embereknek valók csak szerintem, akiket reménytelen meggyőzni arról, hogy sok szempontból előnyösebb Linuxot használni, viszont lényegében teljesen mindegy nekik, hogy min böngésznek, vagy néznek filmet.
(Édesanyámnak, és párjának például szerintem jobb, hogy egy hét csak facebook, youtube, meg gmail-ezés után nem lesz 278 sor toolbar a laptopjuk böngészőjében, és egy tökéletesen stabil rendszert használhatnak :) )

Címkék: windows oprendszer disztribúció gyakorikérdések disztró Linux első Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://linuselfutna.blog.hu/api/trackback/id/tr987163405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wbnn 2017.05.14. 17:23:50

Kedves Ismeretlen Felebarátom!
Viszonylag megfelelő erősségű, korszerű hardverű laptopom lett (3 éves) -energiafogyasztása miatt- az elsődleges gép, Win 10 pro 64 bites OS-el. A Win 10 évfordulós frissítései is újratelepítési procedúrát okoztak, az 'Alkotói frissítés' még nagyobb gondokat okozott. Egyébként is régóta tervezem a párhuzamos Linux használatot (majd teljes áttérést), mely most érlelődött meg, amikor a Laptop 10 napig nem volt használható, nem tudtam nyugdíjas kiegészítő tevékenységemet végezni. Az öreg, 2001-es, Pentium III 667MHz processzorú, AGP- videókártyás gépemet szeretném mentő háttértárként és tartalék gépként használni - arra az esetre, ha a Win 10 hosszabb időre újból használhatatlanná válna. Az öreg asztali gépen -most 1 hétig használtam- még mindig rendben fut az XP OS. Géphasználat: irodai munka, könyvelés EXCEL-ben, internet az E-mail munkalevelezés miatt. Játék, film, VIDEÓ SZERKESZTÉS, stb. IGÉNY NINCS, SOHA NEM IS VOLT.
MELYIK LINUX VÁLTOZATOT AJÁNLOTT FELTELEPÍTENI? Segítő válaszát ezúton köszönve, tisztelettel, walesi bárd, alias wbnn.
ha lehet, E-mai-ben is küldeni az üzenetet, mert nem vagyok nagy Fórumozó: anti-wb@gmail.hu
süti beállítások módosítása