Linus elfutna...

Kezdő, Linuxot használó lelki társaim! A célom, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat, tippekkel, illetve segítséggel szolgáljak Nektek a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Friss topikok

GRUB helyrerázása

2014.02.14. 15:53 | Spyracs | Szólj hozzá!

grub rescue>

Ki ne kapna szívinfarktust amikor ezt látná bootolás után? Én azt kaptam.
Ki járt már úgy, hogy újratelepítés után eltűnt a másik oprendszere a GRUB-ból? Nekem eltűnt.

Mi az a GRUB?

A GRUB a Linux közösség egyik legzseniálisabb találmánya, egy ún. bootloader, amely a bootolható operációs rendszereket, segédprogramokat, kerneleket reprezentáló bejegyzéseket tartalmazza, kezeli. Karbantartása nagyon egyszerű mégis olyan bonyolultnak tűnhet az elején! Jelenleg amikor GRUB-ról beszélünk, akkor általában a GRUB2-t értjük alatta. Lényegi különbség az egyszeri kezdő Linux felhasználó szemszögéből annyi, hogy a 2-est használjuk, a régit meg nem...

Mivel a manapság legnépszerűbb Linux bootloader az a GRUB2, ezért ezt a bejegyzést tisztán neki szentelem, de ha valakit érdekel más bootloaderek (pl LILO vagy Syslinux) működése, javítgatása, írjon és esetleg róluk is írhatok valamit a jövőben.

A Linux közösség fejlesztői természetesen figyelembe veszik azt az elkeseredettséget is, amely arra vezet néhány megátalkodott embert, hogy Windows dual bootos rendszert hozzanak létre. Azonban a Windows feljesztői nem szívelik azt, ha valaki más rendszert is szeretne bootolni a Windows mellett (én se szívelném a helyükben), így sajnálatos módon, ha meglévő Linux oprendszerünk mellé telepítünk újonnan egy Windowst, akkor annak a bootloadere előszeretettel írja felül a már fent lévő és bejáratott Linux bootloaderünket (akár GRUB, akár LILO vagy akármi), ezért érdemes

  1. A Linuxot feltelepítenni másodjára
  2. Megjavítani a GRUBot telepítés után

A GRUB telepítése

Amit tudnotok kell, hogy a GRUB mindig egy lemez MBR-jébe (vagy GPT-jébe) kerül telepítésre (máshová is lehet, de az kisebb-nagyobb bonyodalmakat szül...). Ez azt jelenti, hogy a partícióktól független! Ha több lemez is van a gépünkben, akkor arra kell telepíteni a GRUB-ot, amelyik a BIOS boot sorrendjében legfelül van, illetve az legyen a boot sorrendben a legfelül, ahová a GRUB-ot telepítettük. Ha nem vagyunk biztosak, hogy pl /dev/sda vagy /dev/sdb van-e előrébb a boot sorrendben (amennyiben több merevlemezünk is van -> notebookosoknak általában nincs csak /dev/sda), inkább tegyük fel mindegyikre, abból nem lehet (nagy) baj.

Ha többféle (azaz nem csak Linux) operációs rendszerünk is van, akkor érdemes feltelepíteni az os-prober nevű programot a gépünkre, ami szépen megmondja a GRUB telepítőnek, hogy milyen bejegyzések kellenek még a Linuxokon kívül.

Tehát a kiadandó parancsok pl. Live Ubuntu (vagy bármelyik Debian alapú disztró) termináljából:

sudo apt-get update
sudo apt-get install os-prober
sudo grub-install /dev/sdx

/dev/sdx-ben az x helyére kerül a merevlemez betűjele (a partíció száma nélkül!)

Ezzel fent is van a GRUB, elvileg látjuk minden rendszerünket és tudjuk bootolni őket.

GRUB javítása

Meglévő GRUB elromolhat, ha például Windowst telepítünk egy Linux mellé. Ebben az esetben bootoljunk egy Live Linuxot, mondjuk Live Ubuntut és egy terminálablakban adjuk ki a következő parancsot:

sudo apt-get update (HA KELL AZ OS-PROBER IS!)
sudo apt-get install os-prober (HA KELL!)
sudo update-grub

A parancs újrakreálja a GRUB bejegyzéseit tartalmazó szöveges fájlt, így minden változás frissítve lesz, bootolhatunk amit csak akarunk. Persze a bejegyzések közt nem feltétlenül az lesz az első amit mi szertnénk, vagy lehet, hogy át akarjuk nevezni, ki tudja! Erről szól a következő fejezet:

GRUB személyreszabása

A GRUB2 kinézetén sok mindent meg lehet változtatni a bejegyzések sorrendjén és címén kívül:

  • az alapértelmezett hátteret
  • a betűtípust
  • a betűméretet
  • (többről én nem tudok, de biztos van más is)

Ennek a véghezvitelére léteznek a mi kezdő agyunk számára igen megerőltető terminálban beirkálós módszerek, amikkel nem foglalkoznék ennek a bejegyzésnek a keretein belül... De van szerencsére egy program, ami mindezeket megoldja helyettünk és még szép GUI felülete is van: a grub-customizer!

Letöltése Debianra:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31006290/grub-customizer_3.0.4-1_i386.deb

A csomagot, miután letöltődött keressük meg (valószínűleg a /home/<júzerném>/Downloads vagy Letöltések).
Terminálból kell megtalálnunk. A terminál alapból a /home/júzerném mappába dob minket, onnan pedig egy "ls" paranccsal kideríthetjük, melyik mappa lesz jó nekünk. Ha Letöltések mappa van ott, akkor

cd /Letöltések

majd újra csináljunk egy "ls"-t, hogy megvan-e a .deb fájlunk! Ha megvan, akkor

sudo dpkg -i grub-customizer*

felteszi nekünk a csomagot. Ha "dependecies" azaz függőségi hibákat dob, akkor mindjárt adjuk ki a 

sudo apt-get -f install

parancsot, ami felpakolja a függőségeket és befejezi a telepítést.

Ubuntun és Linux Minten

van a programhoz egy ún. PPA, amit hozzáadva a repókhoz, telepíthetjük belőle a csomagkezelőn keresztül a grub-customizert. Így kell:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Ezzel fel is telepedett. A program kezelése elég egyértelmű, át lehet nevezni, ki lehet venni bejegyzéseket, át lehet állítani a sorrendjüket, betűtípusokat lehet választani és minden finomságokat (bár az utóbbival nem ajánlom a babrálást, nekem azóta ronda a GRUB-om, hogy belepiszkáltam...).

Pápá

Mostanra ennyi lenne az okosság! A GRUB2 a legjobb rendszerbetöltő amivel eddigi rövid életem során találkoztam, a legkezdőbarátabb, ezért is gondoltam, hogy legyen ez a mai menü.

A legközelebbi viszontlátásig:
Üdv: Spyracs

Címkék: Linux Ubuntu Debian Linux Mint GRUB GRUB2

A bejegyzés trackback címe:

https://linuselfutna.blog.hu/api/trackback/id/tr955814455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása