Linus elfutna...

Kezdő, Linuxot használó lelki társaim! A célom, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat, tippekkel, illetve segítséggel szolgáljak Nektek a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Friss topikok

Melyik disztrót válasszam? 3. - Az ezerarcú Debian

2014.02.27. 10:11 | Spyracs | Szólj hozzá!

Az Ubuntu és a Linux Mint sokszínűsége nagyon csodálatos, de ez a változatosság a Debian ezer arcából fakad. Mit keres egy friss Linux-júzer?

  • olcsó rendszert
  • biztonságot
  • stabilitást
  • gyorsaságot
  • testreszabhatóságot
  • (szabadságot)

Ezek mindegyike elérhető a Debianban. Hogyan lehetséges ez? A mindenkori Debian GNU/Linux-nak három verziója érhető el. Ezeknek külön-külön repóik vannak, amelyekben különböző csomagverziók érhetőek el. Ez a három verzió szorosan kapcsolódik a programok új verzióinak megjelenésével:

Debian stable (Debian GNU/Linux 7 "Wheezy")

Ha valaki stablitiást vagy biztonságot keres a disztrók világában, akkor ez az egyik legjobb választás szoftveres támogatottság szempontjából is.
Akár hetekig elfut újraindítás vagy kikapcsolás nélkül, így szerverekre is ideális. Minimális mennyiségű "RC bug" található benne, tehát frissítéskor nem kell aggódnunk, hogy eltörik a rendszer valamilyen csomag bugja miatt.
Hátránya viszont, hogy a programok nem hogy nem "up-to-date"-ek, hanem van amelyik egyenesen ŐSI :D Jó példa erre a VirtualBox, amely Debian Wheezy-n számos funkciónak híján van, amely funkciók viszont más disztrókon régen elérhetőek.

Debian unstable ("Sid")

A frissen fejlesztett csomagok, frissítések, ha megfelelnek a GNU elvárásoknak, szabad szoftvernek minősíttetnek és mehetnek az unstable repóba. Itt aztán tényleg "bleeding edge" szoftverek vannak, azaz a lehető legfrissebb verzió, ami sajnos azzal jár együtt, hogy egy-egy apt-get upgrade után olyan szinten eltörhet a rendszer, hogy fel sem bootol... Vagy jobb esetben valamelyik programunk bemondja az unalmast.
Azért annyira persze nem vészes a helyzet, és a fejlesztők is gyorsan értesülnek a kiforrott bug jelentési rendszeren keresztül, ha ilyesmi áll fenn. Unstable-ön 1-2 nap, vagy sokszor pár óra alatt már jön is a patch és minden helyreáll.
Ubuntu és leszármazottai a Debian unstable repóját használják. Empirikus tapasztalatom az, hogy az Ubuntun elérhető programok legalább háromnegyede eredetileg Debianos (de ez csak az én véleményem). Persze az Ubuntu fejlesztők az új Ubi kiadása előtt befoltozzák a hibás csomagokat, így az Ubi mindig stabilabb lesz a mindenkori Sid-nél.

Debian testing ("Jessie")

Ha egy csomag bizonyos időt (sürgősségtől függően 10 v 5 v 2 napot) kibír az unstable-ben anélkül, hogy frissítenék és bizonyos szempontoknak megfelel, akkor átkerül a testing repóba. Így a Debian testing viszonylag friss csomagokkal rendelkezik és stabilabb is a Sid-nél.
Hátránya, hogy ha viszont egy törött csomag kerül bele, akkor az elég sokáig benne is maradhat: a "bizonyos időt" tuti kivárja, de ha a Sid-ben lévő megfelelőjét elkezdik frissítgetni, akkor ez az idő minden ilyen frissítéskor nullázódik, így egy-egy törött csomag sokszor bent rekedhet akár hetekig is (persze ez ritka).
Linux Mint Debian Edition (LMDE) a Debian testing-re épül és rolling release frissítést alkalmaz.

Amikor egy új Debian stable-t készülnek kiadni, akkor "fagyasztják" a testing repóját. Ilyenkor unstable-ből már nem érkezhet bele több csomag, és elkezdik kijavítani a biztonsági réseket és a néhány megmaradt RC bugot. Ha ezzel megvannak és úgy ítélik, hogy stabil a rendszer, akkor kiadják a következő Debiant. A hivatalos kiadás mindig a stable, és olyan 1,5-2 évenként szokott jönni az új.

Melyik Debian verziót válasszam?

Én a következőt javaslom: mivel a Debian stable tényleg betonstabil (nem viccelek, nálam kibírt majdnem egy évet, pedig én aztán agyonberheltem), ezért én mindig tartok egyet a gépemen, és ha különösebb extra dolgom nincs, akkor használom is előszeretettel. Mellette pedig mindig van egy kísérletezős partícióm, ahol új disztrókat próbálok ki vagy például LoL-t telepítek nektek :D (már letöröltem :D)
Ha a testinget választjátok, akkor előfordulhat, hogy a törött csomagot nektek kell kijavítani. Ez nem azt jelenti, hogy kódolnotok kell, hanem azt, hogy Sid-ből be kell importálni azt az egy csomagot, ami kérdéses. Ez nem olyan bonyolult dolog, ha valakit érdekel, leírom szívesen. A bonyolult a törött csomag azonosítása... (de nagyon néha kódolni is kell :D)

Átállás egyik verzióról a másikra

Az átállás leginkább egy irányba javasolt, mégpedig a stable > testing > unstable irányba. Visszafelé is meg lehet csinálni, de az meghaladja a kezdő Linuxosok tudását és jobban járunk, ha egyszerűen újrahúzzuk :D
De maga az átállás a következőképpen zajlik:

  • Nyissunk egy teminált
  • Találjuk ki, milyen szövegszerkesztőnk van (KDE: kate, GNOME: gedit, Xfce: mousepad, LXDE: leafpad)
  • Válasszuk ki a megfelelő sudo grafikus frontendet (KDE: kdesudo, többi: gksu)
  • adjuk ki a parancsot (leírom pl GNOME-nál hogy van:)
gksu gedit /etc/apt/sources.list

Ezzel megnyitottuk a forráslistát... Annyit kell tennünk, hogy minden "deb" vagy "deb-src" kezdetű sorban átírjuk a "wheezy", "wheezy-updates", "stable", "stable-updates" bejegyzéseket a nekünk megfelelőre, tehát:

  • testing esetén "jessie" és "jessie-updates" VAGY "testing" és "testing-updates". Mindegy melyiket használjuk.
  • unstable esetén "sid" és "sid-updates" VAGY "unstable" és "unstable-updates"

utána kiadjuk ezt a parancsot:

sudo apt-get dist-upgrade

Kivárjuk míg dolgozik és kész is vagyunk!

Pápá

Ennyit a jelenlegi kedvenc disztrómról, a Debianról! A játékos kedvűeknek nem ajánlom, mert PlayOnLinux Ubuntus találmány. Bár Debianra is van bináris telepítő hozzá, én még nem próbáltam (de lehet, hogy teszek egy próbát).

A legközelebbi viszontlátásig:
Üdv: Spyracs

Címkék: Linux Ubuntu Jessie Sid Debian Linux Mint LMDE Debian stable Wheezy Debian testing Debian unstable

A bejegyzés trackback címe:

https://linuselfutna.blog.hu/api/trackback/id/tr155834933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása