Linus elfutna...

Kezdő, Linuxot használó lelki társaim! A célom, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat, tippekkel, illetve segítséggel szolgáljak Nektek a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Friss topikok

A kísérletezőknek és a végleg elkeseredetteknek: Oracle VM VirtualBox

2014.02.26. 13:08 | Spyracs | Szólj hozzá!

Ha tartunk valamelyest a Linuxra való áttéréstől vagy szívesen kipróbálnánk valamilyen disztribúciót, de jelenleg nincs szabad partíciónk, akkor kényelmes megoldás egy virtuális környezet emulálása és a választott Linuxunk rátelepítése. Mivel emulálni egyszerűen lehet különleges hardwarekonfigurációkat is, ezért ha nem Mac-kompatibilis a gépünk, de az OSX-re kíváncsiak vagyunk, vagy szükségünk van rá valamiért, akkor ez is megoldható VirtualBoxban.

Ha valamilyen speciális Wines programra van szükségünk és se szabad alternatívát nem találtunk hozzá, se Wine-ban nem konfigurálható, akkor egy alternatíva lehet a virtuális Windows telepítése, és az emulált környezet felhasználása ilyen célokra.

A VirtualBox letöltése és telepítése:

Windowsosoknak:
A www.virtualbox.com weboldalon, a downloads menüpont alatt megtaláljuk a platformunknak megfelelő (x86/amd64) linket: http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.3.6/VirtualBox-4.3.6-91406-Win.exe
Ez egy egyszerű Windowsos telepítő bináris .exe fájl, a varázsló végigvezet majd a lépéseken.

Linuxosoknak:
Debian alapú disztrót használóknak a repójában benne kell, hogy legyen a virtualbox csomag, így egy

sudo apt-get update
sudo apt-get install virtualbox

paranccsal (vagy a szoftverközpontból) feltelepíthetjük.

A VirtualBox konfigurálása

Sokat nem kell bolhászkodni a programmal, csak két fogalmat írok le, amivel majd találkozhattok a VirtualBox dokumentációjában vagy internetes problémamegoldáskor:

  • host operating system / computer: a "gazda" operációs rendszer vagy számítógép, azaz "aki emulál".
  • guest operating system / computer: a "vendég" operációs rendszer vagy számítógép, azaz "akit emulálnak".

Új virtuális gép létrehozása:

Nem bonyolult dolog, csak kattintsunk az "Új" gombra.

Az első párbeszédablakban el kell neveznünk a virtuális gépet, illetve ki kell választanunk a rátelepítendő operációs rendszert. Azzal hogy kiválasztunk valamit a legördülő menüből, még semmi nem történik, csak a virtuális gép emulált hardwares konfigurációi optimalizálódnak az adott OS-hez, nehogy valamilyen inkompatibilitási gondunk legyen.

A második párbeszédablakon be kell állítanunk, hogy a host rendelkezésére álló fizikai memóriából mennyit adunk át a guestnek. Amikor elkezdjük felbootolni az emulált rendszert, akkor ezt a memóriamennyiséget azonnal lefoglalja magának, ezért a teljes fizikai memóriánk felénél többet nem érdemes átadni, nehogy lefagyjon a host (vagy használhatatlanságig lassuljon), de azért a VirtualBox által alapból beállított, "ajánlott" memóriaméretnek érdemes legalább a másfélszeresét rászánni, ha megtehetjük.

A harmadik ablakban a virtuális lemezről kérdeznek minket. Ez gyakorlatilag a merevlemezen egy fájl lesz, ami az emulált környezet háttértárjaként fog funkcionálni. Három opciónk van:

  • Ha nem adunk a rendszernek virtuális lemezt, akkor csak legfeljebb Live rendszereket tudunk kipróbálni.
  • Új virtuális lemezt készítünk
  • Egy már meglévő virtuális lemezt használunk: például azt mondom nektek, hogy van egy jól felkonfigurált virtuális Backtrackem és odaadom, akkor itt "tölthetitek be". :D

A negyedik ablakban a merevlemez típusát adhatjuk meg. Ezt különösebben nem kell állítgatni, mert a két legnagyobb virtualizáló program (VMWare és VirtualBox) amivel kezdőként találkozni fogtok teljesen kereszt-kompatibilis ilyen szempontból egymással.

Ötödik ablak: a tévedések elkerülése végett: a "Dinamikusan növekvő" opció NEM azt jelenti, hogy ha elfogy a hely a virtuális lemezen, akkor megnöveli nekünk, hanem azt, hogy nem foglalja le egyszerre a (teszem azt) 30 gigányi helyet a merevlemezen, hanem ahogy növekszik a virtuális lemezünk, úgy növeli szépen a fájlt, de maximum a beállított értékig. Ez helymegtakarítás szempontjából jobb, viszont töredezettséget okoz a merevlemezen (nem fizikai értelemben :D) és lassabban megy rá az írás, amikor épp "növelődik" :D. Ráadásul ha törlünk róla, akkor sem lesz kisebb :D

Hatodik ablakban kell adnunk egy fájlnevet a virtuális lemeznek, illetve a tallózás gombbal menthetjük ahová akarjuk. A csúszkával adhatjuk meg a méretet.

Ezzel létre is hoztuk a virtuális számítógépet!

FIGYELEM: a VirtualBox jelenleg csak 32 bites (=x86, =i386) rendszereket emulál, de maga a program létezik 32 és 64 bites verzióban is.

Operációs rendszer telepítése az emulált gépre

Számítógépünk már van, már csak operációs rendszert kell telepítenünk rá. Nem feltétlenül kell az első ablakon beállított operációs rendszert rátennünk, nyugodtan kísérletezhetünk olyannal, hogy pl. emulált Mac-re felmegy-e az Arch Linux vagy hasonlókkal.

A telepítéshez szükségünk van a telepítendő OS ISO lemezképfájljára, amit Linux esetén az adott disztribúció weboldaláról, Windows/OSX esetén meg a jó ég tudja honnan beszerezhetünk. Az ISO fájlt a virtuális gépünkben található virtuális DVD meghajtóba virtuálisan behelyezhetjük, ha jobbklikkelünk a VirtualBox Kezelőben a gépünket reprezentáló bejegyzésre, majd a Konfigurálás... menüpontra. Itt nyugodtan nézelődhetünk, állítgathatunk amit csak akarunk, legfeljebb nem fog felbootolni az operációs rendszerünk. Az ISO fájlt a "Tároló" menüpontban csatlakoztathatunk. A "Tárolófa" dobozban a "Vezérlő: IDE" menüpont alatt van egy CD ikon, azt kell kijelölni és a jobb oldalon a "CD/DVD meghajtó" legördülő menü MELLETT lévő kis CD ikonra kattintva a "Virtuális CD/DVD választása" menüpontnál betallózhatjuk az ISO fájlunkat.

Ezután OK gombbal kiléphetünk és duplaklikkel indíthatjuk a gépünket, ami szépen felbootolja majd a telepítő CD-t. Innentől tiétek a pálya, telepítgessetek, kísérletezzetek, ha valamit elszúrtok, akkor se lehet semmi komoly baj, majd kitörlitek a virtuális gépet és csináltok egy újat helyette.

Guest asztalba építése vagy teljes képernyőssé tétele és fájlmegosztás

Integrációs szolgáltatások telepítése

Az USB portok átírányítása a virtuális gépre elég bonyolult folyamat, nincs is rá különösebben szükség, mert mappát is tudunk megosztani. Ehhez a virtuális gépre telepítenünk kell az "Integrációs szolgáltatás"-okat, ami gyakorlatilag egy driver-csomag az emulált hardware-ekhez.

Bootoljuk fel a guest-et! Miután felállt a rendszer, az "Eszközök" menü alatt kattintsunk az "Integrációs szolgáltatások telepítése" menüpontra. A VirtualBox letölti és felcsatolja nekünk a drivereket tartalmazó ISO-t és fájlkezelőből kikereshetjük a Setup.exe-t vagy Linuxokon a scriptet, ami végigvezet a telepítésen.

FONTOS: az integrációs szolgáltatások telepítése Linux guestre biztonság szempontjából kockázattal jár. Ha telepítjük, ne netbankoljuk a virtuális gépen keresztül :P

Ennek a telepítése után már használható az átméretezhető mód, a teljes képernyős mód és az asztalba integrálás. Próbáljátok ki őket!

Fájlmegosztás beállítása

Konfigurálás menüben a "Megosztott mappák" menüpont alatt kattintsunk a pluszjeles kis mappára (Új megosztott mappa hozzáadása). A felugró ablakban adjuk meg / tallózzuk be a megosztani kívánt mappát (egész partíciót is lehet), nevezzük el, majd pipáljuk be az "Automata csatolás" és a "Legyen tartós" checkboxokat, ha azt akarjuk, hogy a guest újraindítása után is maradjon meg ez a mappa.
A megosztott mappát Windows guestről a Hálózat > VBOXSVR alalól érhetjük el.

Lehetséges hibák, bugok:

A vágólapot nem tudom megosztani, pedig engedélyeztem!
Ehhez a funkcióhoz be kell kapcsolni a biosban a virtuálizáció hardware-es támogatását. Ha ezután sem működik, akkor a géped nem támogatja hardware-esen a virtualizálást. Erről úgy is meggyőződhetsz, hogy a Konfigurálás > Rendszer > Gyorsítás fül inaktív.

Nem működik a drag'n'drop a host és a guest között, pedig engedélyeztem!
A probléma ugyanaz, mint az előző kérdésnél.

A guest nem látja a wifi kártyámat!
Főleg Backtrackeseknél lesz ez gond, ugyanis így nem lehet "tesztelni" az otthoni wifi AP titkosításának erősségét :D
Próbáld meg a Konfiguráció > Hálózat menüpont alatt a NAT-ot átállítani a "Bridge-elt kártya" opcióra. Ha ezután sem megy, akkor lásd előző két kérdés :D

A guest csak az egyik processzormagomon fut!
Szintén hardware-es virtualizációs támogatás hiánya, ld 1. kérdés.

Pápá

Játékok telepítését még nem próbáltam virtuális gépen, de mivel ott korlátozottak az erőforrások, ezért csak abban a végső esetben tenném, ha tényleg lehetetlen Wine-ra beállítani.

A legközelebbi viszontlátásig:
Üdv: Spyracs

Címkék: virtualizáció Linux Windows Ubuntu VirtualBox Debian Linux Mint Backtrack

A bejegyzés trackback címe:

https://linuselfutna.blog.hu/api/trackback/id/tr965833662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása