Linus elfutna...

Kezdő, Linuxot használó lelki társaim! A célom, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat, tippekkel, illetve segítséggel szolgáljak Nektek a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Friss topikok

Melyik disztrót válasszam? 2. - Alapfogalmak és a Debian vonal

2014.02.10. 20:16 | Spyracs | Szólj hozzá!

Néhány alapfogalom

"Bleeding edge" / cutting edge szoftver: mindig a legfrissebb verziót jelenti egy adott program vagy alkalmazás vonatkozásában.
Rolling release disztró: olyan disztribúció, amely mindig a szoftverek "bleeding edge" verzióit tartalmazza. Ezáltal a legújabb funkciók elérhetőek abban a verzióban, de ez gyakran a program vagy akár az egész operációs rendszer stabilitásának rovására megy. Jó hír, hogy, mivel amint kijönnek az új verziók azonnal frissül is a gépünkön lévő, ezért a bugok viszonylag hamar kijavulnak.
Repository (repó): egy webtárhely, ahol a disztróhoz tartozó programokat tárolják, ún. "csomagok" formájában.
Csomagkezelő (package manager): a repókban tárolt csomagok telepítését, frissítését, törlését levezénylő program.

A Linux fejlődéséről, a különböző disztrók fejlődéséről csodálatos ábrák vannak az Interneten, itt van egy jó kis szemléltetés: http://www.freesoftwaremagazine.com/files/nodes/3132/fig_linux_dist_tree.jpg

A Debian vonal

Debian

A fejlődési fának ez az ága a legnépesebb és a legismertebb, köszönhető ez a Debian széles fejlesztői közösségének. A dpkg nevezetű csomagkezelőt használja, erre épülnek más, egyszerűbb csomagkezelők, amikkel valószínűbb, hogy találkozhatunk, mint például az apt-get vagy az aptitude, de grafikus interfésszel rendelkező Synaptic vagy maga az ún. "szoftverközpont" is egy ilyen csomagkezelő.

  • Debian unstable: a fejlesztők által írt programok új verziói először ide kerülnek be. Emiatt nevezhetjük rolling release disztrónak. Gyakran "eltörik" (így nevezi a szaknyelv, ha használhatatlanná válik a disztró pl. egy új csomag vagy verzió miatt), de legfeljebb pár napon belül (néha órákon belül) jön is a javítás.
  • Debian testing: ha egy csomag bizonyos időt "túlél" az unstable-ben, akkor automatikusan átkerül a testingbe. Emiatt a testingben is viszonylag új csomagok vannak, azonban előfordulhat, hogy egy törött csomag csak sokára javul ki, mivel a javításnak is el kell egy bizonyos időt tölteni az unstable-ben.
  • Debian stable: ebbe csak azok a csomagok kerülhetnek be, amelyek biztosan nem rontják el a rendszert és biztonságosnak ítéltettek. A hivatalos Debian verzió mindig az adott stable (jelenleg a 7-es, Wheezy), amelyet a Debian testing "fagyasztásából", majd a bugok és biztonsági részek befoltozásából hoznak létre kb. 3 évenként. Ebben a régebbi verziójú, de nagyon stabil és biztonságos programok vannak.

A Debian verziók tekintetében egyikről a másikra át lehet állni, de csak stable -> testing -> unstable irányban valósítható meg a gyakorlatban.

Ubuntu

Debian unstable az alapja, szintén a dpkg és az erre épülő csomagkezelőkkel. Előnye, hogy viszonylag új csomagverziók vannak rajta és nagyon széles a hardware-támogatásuk, tehát ha ritka vagy új hardware-ünk van, vagy olyan, amihez nincs hivatalos nyílt forráskódú Linuxos driver, akkor is jó eséllyel működni fog rajta, mert ők nem átallanak belefoglalni ilyesféle támogatást a telepítő lemezbe. Egy verzó fél évig támogatott, de minden negyedik verziója úgynevezett Long Term Support (LTS) verzió, amelyre két évig jönnek a frissítések.

A főbb Ubuntu-leszármazottak:

  • Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu GNOME: Ubuntu különböző DE-kkel (rendre Xfce, LXDE, KDE, GNOME 3)
  • Ubuntu Studio: multimédiás szerkesztőprogramok gyűjtőháza, nálam ez már cél-disztribúcióként kategorizálható. Youtube-ozóknak ajánlott, de aki szeret ilyenekkel foglalkozni, annak szerintem áldás lehet.
  • Edubuntu: iskolában ha valaki találkozott ilyennel, annak érdekel a véleménye :D Ugyanis ez egy oktatóprogramokat tömörítő disztró lenne.

Tehát az Ubuntu azoknak jó, akik nem szeretnek pepecselni a konfigurálással, és ezt akár a rendszer sebességének csökkenése árán is vállalják.

Linux Mint

From freedom came elegance: ez a Linux Mint fejlesztőcsapatának jelmondata és ez nagyon jól illik rájuk. Ha az Ubuntura azt mondtuk, hogy nem kell konfigurálni, akkor ez a Linux Mintre méginkább igaz. Feltelepítjük és már fut is, szinte akármilyen hardware-en elmegy, beépített driverkezelője van a zárt driverekhez, szóval még keresgélnünk sem kell, ha pl a wifi kártyánk nem szuperál túl szuperül.
Általában négy kiadásban érkezik, Cinnamon, MATE, KDE és Xfce felületekkel telepíthető. Pár hetes késéssel szokta követni az aktuális Ubuntu kiadást, illetve itt is minden negyedik kiadás LTS.

Létezik egy Linux Mint Debian Edition (LMDE), amely a Debian testing-re épül és rolling release disztró.

Backtrack / Kali Linux

A hírhedt hacker-disztró, nagy vonalakban ráfoghatjuk, hogy Ubuntu alapú. 2013 márciusában megszűnt a támogatása a Backtrack 5 R3 verzióval, amikor is kiadták a Kali Linuxot, ami egy újraépített változata és inkább Debian-alapúnak lehetne nevezni.

Pápá

Ezek a fontosabb Debian alapú disztrók. Persze rengeteg másikat is meg lehetne említeni, de aki kezdő, az valószínűleg ezekbe fog belebotlani.

A legközelebbi viszontlátásig:
Üdv: Spyracs

Címkék: disztribúció disztró Linux Ubuntu Debian Linux Mint Backtrack Kali Linux LMDE

A bejegyzés trackback címe:

https://linuselfutna.blog.hu/api/trackback/id/tr15808146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása