Linus elfutna...

Kezdő, Linuxot használó lelki társaim! A célom, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat, tippekkel, illetve segítséggel szolgáljak Nektek a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Friss topikok

Melyik disztrót válasszam? 1. - Válassz előbb DE-t!

2014.02.09. 21:53 | Spyracs | Szólj hozzá!

Próbáld csak meg, hogy megkérdezed egy "profi Linuxos"-tól, hogy melyik a legjobb disztró. A következőt fogja válaszolni: mire kell?

Gondolom Ti is azért döntöttetek úgy, hogy átálltok valamilyen Linuxra, mert azt hallottátok, hogy

  • gyorsabb
  • stabilabb
  • biztonságosabb
  • ingyenes

és azzal riogattak, hogy

  • programozói tudás kell hozzá
  • bonyolult bármit is felinstallálni
  • bonyolult beállítani, felkonfigurálni a rendszert
  • terminálba / konzolos felületen kell írogatni.

Természetesen ez mind igaz. És mind hülyeség. És mindez egyszerre. A rejtély kulcsa persze most is az, hogy több ezer disztró van, de azért megfigyelhetőek bizonyos irányvonalak köztük, amelyek alapján és saját igényeink felmérése alapján már valamiféle kép kialakulhat bennünk arról, hogy mégis melyik a számunkra legtökéletesebb választás.

A profik ismernek és használnak cél-disztribúcókat. Egy ilyen disztró (amiről már bizonyára hallhattatok) a Backtrack és a Kali Linux (ami a Backtrack hivatalos folytatása). Ezeket például kifejezetten informatikai biztonságtechnikai tesztelésre szánt programokkal töltötték meg a legnagyobb megelégedésünkre. Ezek a hírhedt hacker dísztrók, amik nem egyedülállóak a maguk nemében, de talán ezek a legismertebbek és a kezdő hackereknek ezek esnek legjobban kézre. Ha gondoljátok, akkor erről is írhatok pár bejegyzést, mivel itt is fennál az a probléma, hogy kezdők számára nincs igazán semmi jó tutorial-szerűség.
Egy másik speciális disztró, amibe már belefuthattatok a Puppy Linux-féle irányvonal, amely a "nagyon kicsi" Linux megalkotásáról szól. Ők is megérnek egy külön bejegyzést, amennyiben igény mutatkozik rá.

De legtöbbünknek igazából egy úgynevezett "általános desktop" funkciót ellátó Linuxra lenne igényünk ugyebár, de mégis melyik desktop legyen? Ennek a kérdésnek az eldöntésére megpróbáltam összegyűjteni és kifejteni pár fogalmat:

Válassz DE-t!

A Linux előnye, hogy, mivel senki nem akarja megkötni a kezed, az asztalt (mint olyat) nemes egyszerűséggel letörölheted, ha nem tetszik. Persze ebben az esetben szépen konzolba bootol majd az óperenciás rendszered, aminek nem feltétlenül fogsz örvendeni :)

Szerencsére az okos és lelkes fejlesztők tudnak alternatívát felajánlani, hiszen többféle asztali környezet (desktop environment, röviden DE) született már, lássunk pár fontosabbat "gyorsaságuk" szerint csökkenő sorrendben (a sor 100%-osan az én véleményemet tükrözi és a saját tapasztalataimból merítek, így a véleményem eltérhet másokétól):

  • KDE: szerintem a legszebb, a legjobban konfigurálható DE, nekem a személyes kedvencem. Hátránya, hogy nagy és hogy Qt alapú (ez egy keretrendszer ablakos alkalmazások létrehozásához), emiatt a GTK-ban írt (ez egy másik keretrendszer, a legtöbb más DE ezen alapszik) alkalmazások nehézkesen, bugosan futnak rajta (tisztelet néhány kivételnek természetesen), márpedig az alkalmazások legnagyobb részét GTK-ban írják. Ezt a hátrányt valamelyest csökkenti a Qt-ban írt alkalmazások szintén tetemes mennyisége.
  • Unity: a hírhedt és sokak által megvetett hivatalos felülete az Ubuntunak :D Az igazat megvallva a maga funkcióját nagyon is sikeresen el tudja látni, azoknak való, akik nem akarnak sokat pepecselni azzal, hogy beállítanak mindent, hogy kézre essen. A Unity már készen érkezik, kevés konfigurálási opció van, így minden gépen ugyanolyan.
  • Cinnamon: a Linux Mint közösség által fejlesztett, GNOME 2 DE-ből leágazott asztali környezet. Nincs vele sok tapasztalatom, elég jól konfigurálható és szép is, de azért a KDE szebb :D Előnye a KDE-vel szemben, hogy GTK alapú, így mindenféle program van rá.
  • GNOME 3: a GNOME talán a legismertebb minden asztali környezet közül. Ingyenes, szabad szoftver, így sok (nem Linux és Linux) operációs rendszernek is alapértelmezetten ez a felülete. Jól konfigurálható, nem is túl nagy, de nem is kicsi, így viszonylag szépen is ki tud nézni.
  • MATE: Linux Mint közösség által fejlesztett ez is. A régi GNOME 2-ből ágazott le: a GNOME 3 és 2 közt igen nagy lépést tettek meg a fejlesztők. Akik visszasírják a GNOME 2-t, azoknak ajánlott (leginkább öreg rókáknak), egész jól konfigurálható és én már a kicsi asztalok közé sorolnám.
  • Xfce: szintén GNOME 2 fork (leágazás), ez már egyértelműen a "könnyű" asztali környezetek tagja. Kis memóriaigényű, jól konfigurálható, a második kedvenc asztali környezetem.
  • LXDE: a legkisebb, leggyorsabb DE, GTK alapú. Eddig nem nagyon használtam, de biztosan ki fogom próbálni egyszer, főleg mert első ránézésre szebbnek tűnt az Xfce-nél.

Más, kevésbé széles körben használt, de szerintem említésre méltó DE-k:

  • OpenBox: ez is egy nagyon kicsi DE. Nekem személy szerint nem tetszett, elég puritán, de a feladatát tökéletesen ellátja. Puppy Linuxon alapértelmezett.
  • Enlightenment: érdekes, újszerű, Qt alapú DE és window manager. Szép, de elég erőforrásigényes, csak virtuális gépen próbáltam, ott csigalassú volt, de addig nem halok meg, míg ki nem próbáltam egy rendes telepítéssel :D

A felsorolt DE-k nagy része bármelyik Linuxon elérhető, ha a hivatalos programgyűjteményükben (repository-ban) nem is, akkor valamilyen nyakatekert módon biztosan hozzáférhettek. Bár hivatalosan lehetséges az, hogy letöröljönk egy DE-t, majd másikat rakjunk a helyére, de a gyakorlatban ez elég nehézkes dolog és nem ajánlom a kísérletezést vele. Sokkal több energiába és időbe kerül leszedni csutkára egy DE-t és feltenni és felkonfigurálni egy másikat, mint amennyi idő alatt újratelepítenénk a Linuxot.

Mivel ezek a DE-k nagyjából függetlenek a disztribúciótól, ezért gyakran láthatunk egyáshoz feltűnően hasonlító disztribúciókat. Ennek az anomáliának a feloldása a megegyező asztali környezet. Magának az erőforrásigénynek a legnagyobb részét is a DE igényei teszik ki, tehát érdemes először egy nekünk legjobban tetsző, de egyben az erőforrásunknak és céljainknak legmegfelelőbbet kiválasztani. Nyugodtan keressetek google képkeresővel screenshotokat, nézzetek how-to videókat vagy bemutató videókat az egyes disztrókról különféle DE-kkel, próbáljátok is ki őket, állítgassátok, elrontani úgysem lehet (pl live rendszer esetén).

Pápá

Remélem a bejegyzésem segít Nektek leszűkíteni a lehetséges DE-k körét. A következő alkalommal vetünk egy pillantást a disztró-evolúciós fára :D

A legközelebbi viszontlátásig:
Üdv: Spyracs

Címkék: disztribúció disztró Linux GTK DE asztali környezet GNOME KDE Qt

A bejegyzés trackback címe:

https://linuselfutna.blog.hu/api/trackback/id/tr565806765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása